We gaan week 7 in van pure taalstudie (omdat we 2 weken in Goroka door hebben moeten brengen, zijn we ongeveer 10 weken nu de taal aan het leren) en deze week gaan we wat langzamer.
De echt duidelijk aanwijsbare zelfstandige naamwoorden om ons heen zijn zo’n beetje op dus die kunnen we niet verder bestuderen. Er zijn nog duizenden zelfstandige naamwoorden om ons heen, maar het wordt steeds moeilijker om ze te bedenken!

gewoon effe chillen

En dus zijn we steeds meer bezig met het begrijpen van de Kovol werkwoorden. Nadat we allemaal even geproefd hadden aan de nieuwe ervaring, hebben we besloten zes werkwoorden te kiezen die het hele team gaat bestuderen, zodat we aan het eind van de week onze conclusies kunnen verbinden.
We zijn halverwege de week en ik heb al ontdekt dat het Kovol zowel een ver verleden (gisteren en langer) als een nabij verleden (vandaag) heeft, dus nog een set achtervoegsels om te onthouden 🙁
Aan de positieve kant: de tegenwoordige tijd heeft niet echt een eigen setje achtervoegsels. Je kunt -jɑm (zeg: yam) toevoegen aan bijna ieder werkwoord, zodat het betekent ‘dat werd heel lang zo gedaan’, we gaan dat misschien een soort van ‘continuous’ noemen, dat zien we nog wel.
En als je nou dat aspect van ‘heel lang zo gedaan’ wilt toevoegen aan het nabije verleden (dus vandaag), dat lijkt het tegenwoordige tijd te worden – want je was het immers in het verleden heel lang aan het doen wat leidt naar het heden, toch?

Oscar wilde koffie, wie ben ik om nee te zeggen?

Dit soort van onderzoek duurt veel langer dan 10-20 nieuwe zelfstandig naamwoorden per dag leren, maar het is natuurlijk wel de volgende essentiële stap om te leren communiceren. Een van de problemen die we zien, is dat het achtervoegsel verandert op basis van de letter die ervoor staat. Uiteindelijk gaan we de regels daarvoor wel uitgevogeld krijgen, maar voor nu is het nog best lastig omerachter te komen wat de stam van het werkwoord precies is. Het andere grote probleem is het in orde houden van je zinsbeeld en je taalbestand. Aangezien werkwoordsvorm en persoon (die dus het werkwoord doet) door hetzelfde achtervoegsel worden aangeduid, kan het lastig zijn om bijvoorbeeld alleen uit de zin te halen welke persoon het is, zodat je een complete lijst kunt maken. De mensen die ons helpen met de taal verwisselen soms werkwoordsvormen of personen.

Het gaat nogal eens zoals dit:
Hoe zeg ik ‘ik schrap de zoete aardappel?’
… “jij schrapt de zoete aardappel?” (want ze praten tegen mij!)

ver verledennabij verledentegenwoordige tijdtoekomst
1EVɑnɑtomɑnɑtogomɑnɑtogomjɑmɑnɑtɑnim
2EVɑnɑtoŋɑnɑtogoŋɑnɑtogoŋjɑmɑnɑte
3EVɑnɑtotɑnɑtigeɑnɑtigejɑmɑnɑtiŋ
1MVɑnɑtomuŋgɑnɑtoŋgɑnɑtoŋgjɑmɑnɑtug
2MVɑnɑtomwɑɑnɑtogomɑɑnɑtogomɑjɑmɑnɑtɑs
3MVɑnɑtɛmindɑnɑtɑgondɑnɑtɑgondjɑmɑnɑtis
werkwoordsmodel voor ‘schrappen’

Vrijdag gaan we bij elkaar zitten en notities vergelijken en proberen wat regels op te schrijven die kloppen met onze set gegevens. Hopelijk opent dat deuren om veel werkwoorden te gaan gebruiken en bewaren (we schrijven ze nu nog niet echt op, omdat we nog niet zo goed weten wat de beste vorm zou zijn om ze op te schrijven – het is jammer om heel veel tijd kwijt te zijn aan typwerk dat ook voorspeld had kunnen worden).

Lendi update

Ander nieuws: Lendi is alweer een tijdje terug. Misschien weet je nog dat ze in januari haar been brak (op de röntgenfoto was te zien dat het een breuk volledig door haar dijbeen was). We hadden het been zo goed als we konden gezet, maar we hadden ook de heli geregeld om haar naar het ziekenhuis in Madang te laten brengen.

Lendi is terug (met Oscar erbij kun je zien hoe groot ze is)

Ze heeft twee weken in tractie gelegen, toen kreeg ze gips en hebben haar vader en zij de volgende 8 weken doorgebracht bij vrienden in de stad. Toen Lendi een ontsteking aan haar been kreeg, onder het gips, beloot de familie dat het eraf moest, dus het ging eraf.
Kort daarna, toen de wond een stuk beter was, begon de familie aan de trip terug naar Kovol, een hiketocht van een aantal dagen. Lendi werd gedragen of hobbelde er op haar krukken achteraan, maar ze hebben het gehaald!
We zagen Lendi zondag en zijn blij om te kunnen vertellen dat ze prima kan lopen (maar nog niet rennen!). Bedankt dat jullie allemaal voor haar gebeden hebben. We zijn ook erg blij dat haar vader terug is, want hij praat erg duidelijk en we leren graag de taal van hem!

De zon verplaatst?

Zaterdag is nog steeds klusdag en deze week waren we loodgieters. Eerst moest ik de drukregelaar van de waterpomp zien te overbruggen, hij deed het gewoon niet goed en er was zelfs een dag dat hij de pomp helemaal niet uitschakelde! Onze pomp maakte herrie en klonk een beetje vreemd. Als eerste hebben we het filter schoongemaakt (toen klonk het wel wat beter) maar daarmee was het niet gemaakt. We waren gewaarschuwd dat de ingebouwde drukregelaar wel vaker kapot ging en dus had onze kit er een mechanische drukregelaar bij, die we van het weekend geplaatst hebben.
Een knipje hier, een schakelaartje daar en we zijn weer erg blij met de robuuste ‘klonk’ die uit de schakelaar komt als het systeem 45psi haalt, waardoor de pomp meteen stopt. Ik had nooit gedacht dat ik me zo tevreden zou voelen door een afslaande pomp, maar we zijn een paar dagen verder en het voelt nog steeds lekker als ik de pomp hoor afslaan. (Het is absoluut beter dan ingespannen luisteren of de pomp wel écht uitgaat!)

Wat een prachtige drukregelaar (grijze doos rechts)

Dan hebben we nog een probleem en dat is dat de zon zich lijkt te hebben verplaatst. Toen we ons huis bouwden, hebben we onze zonnepanelen en zonneboiler op het zuiden gericht… wat suf was, want we zitten op het zuidelijk halfrond, dus ze moeten op het noorden gericht zijn… Dus we hebben het een aantal dagen in de gaten gehouden en ja hoor, de zon staat in het zuiden… raar.
Twee maanden waarin de zon gratis ons water verwarmde later en nu douchen we altijd koud – de zonneboiler staat de hele dag in de schaduw van het huis!
De zonnepanelen liggen zo hoog op het dak dat die ons nog steeds alle stroom geven die we nodig hebben, daar maken we ons geen zorgen om – maar we willen graag ons gratis warmwater terug.
Ik zeg gratis, omdat we ook nog een gasboiler hebben. Op bewolkte dagen nemen we wat er uit de zonneboiler komt en laten het door de gasboiler gaan en dan hebben we op de koude, rotte dagen ook warm water (1-2 dagen per maand ongeveer, op zijn hoogst, onze zonneboiler werkt prima!). Dat kost natuurlijk gas, wat wordt ingevlogen per helikopter, en dat is duur.

Dus wat loodgieterswerk aan de andere kant van het huis en een team sterke Kovolmannen later staat de zonneboiler aan de goede kant, weer in de zon, waardoor we weer al het warme water hebben dat we nodig hebben. Ik heb deze keer de moeite niet genomen om er een ondergrond voor te bouwen. In eerste instantie hadden we het verhoogd geplaatst zodat er geen kinderen mee zouden gaan spelen, maar het is nogal een project. Mwah. Laten we gewoon maar zorgen dat we weer warm water hebben.

Weer heerlijk warm water

De volgende klus is onze trap en veranda schrobben en dan oliën met dekolie om te zorgen dat ze niet zo snel wegrotten. Het is een hoop werk om een huis te bouwen – wie had dat voorzien?


0 reacties

Geef een reactie