Na onze vakantie van 2 weken in Goroka is het tijd om te resetten, nieuwe doelen te stellen voor de komende periode en er weer vol tegenaan te gaan. Daar hoort ook bij dat we weer blogs gaan schrijven! Oscar heeft nu zomervakantie na het afronden van jaar 1, waardoor Gerdine een ander ritme moet vinden van voor vakantievierende kinderen zorgen en tegelijk proberen nog wat met taal te doen.
Ik sta nu voor wat wel eens de laatste kilometer van de taalstudiemarathon zou kunnen zijn.

Baby van 4 dagen

Een andere omgeving is altijd fijn. Het leven kan behoorlijk geïsoleerd en eentonig aanvoelen in Kovol. Dezelfde plaatsen, dezelfde mensen, hetzelfde werk en weinig bezoekers 🙂 Het is altijd leuk om naar Goroka te gaan en iets anders te doen, zoals naar een winkel gaan 🙂
Een van de winkels in de stad heeft karretjes met een autootje voorop. Alice en Millie vinden het geweldig om naar de winkel te gaan en in het autootje te zitten; het is het hoogtepunt van de vakantie waar ze het nog steeds over hebben. We hebben al tot in detail gepland hoe we tijdens onze volgende vakantie uit de helikopter stappen en rechtstreeks naar de winkel gaan om in de wagentjes te zitten!
De trampoline is altijd populair, net als het zwembad in het resort. Als ouders maken we ons een beetje zorgen dat onze kinderen zo weinig zwemmen dat ze het niet goed meer kunnen, maar hé, dat is het leven in de bergen.

Gerdine ging in de pauze door met school voor Oscar, zodat zijn zomervakantie nu samenvalt met die van de jongens van Stous. Het was een werkvakantie voor haar, maar Oscar geniet nu van een zomervakantie met zijn vrienden.

Oscar geeft Alice hapjes van zijn zelfgemaakte toetje

Weer terug in Kovol moeten we verder met het leren van de taal. Waar staanwe nu?
Na 2 jaar hard doorwerken heb ik het schrijven van de culturele samenvattingen van ons team afgerond. Het resultaat zijn meer dan 1000 audio-opnames van Kovol-spraak, totaal ongeveer 75 uur, die zijn samengevat in een document van 100 pagina’s met een samenvatting van elk onderdeel van de Kovol-cultuur. Dit is 2 jaar lang de basis geweest van mijn cultuur- en taalstudie en ik heb het gevoel dat ik niet goed weet wat ik moet doen nu het klaar is!
De afgelopen week heb ik gewerkt aan mijn papers over gespreksanalyse. Ik heb een scriptie voor narratieve, procedurele en overtuigende gesprekspatronen in de Kovoltaal, gebaseerd op het praten met mensen over – en dan nauwgezet analyseren van 13 Kovolteksten. Het idee achter gespreksanalyse was dat als ik deze teksten zou bestuderen en zou zien hoe de taal haar kenmerken op paragraafniveau gebruikt, ik zelf beter zou kunnen communiceren. Ik hoop dat dat nu – aan het einde van de rit – waar is!
Mijn 3 papers zijn voor nu goedgekeurd, terwijl ik wacht tot Philip en Rhett klaar zijn met hun analyses en kijken wat ze hebben gevonden.


Deze week heb ik gewerkt aan het laatste stukje van de papierwerkpuzzel. In het document over culturele thema’s zoek ik naar de onderwerpen die overal in de Kovol-cultuur terugkomen, ideeën die de hele cultuur doordringen en zonder welke de Kovol-cultuur geen Kovol zou zijn. Deze thema’s worden opgesomd, geïllustreerd met voorbeelden en vervolgens afgestemd op een Bijbels wereldbeeld met suggesties over welke lessen heel belangrijk gaan zijn voor de Kovol-bevolking.

De kinderen staren de jungle in tijdens een recente wandeling

Ik heb 3 hoofdthema’s en verschillende subthema’s bedacht. De hoofdthema’s zijn:

  • Tegenslag is een gevolg van persoonlijke zonde
    Ernstige ziekte heeft bijvoorbeeld altijd een zonde achter zich die berouwd moet worden.
  • Iedereen moet in harmonie zijn om ongeluk te voorkomen
    Mensen zonder problemen of problemen met anderen kunnen verwachten dat het leven goed gaat.
  • Voorspoed is beschikbaar, maar net buiten bereik
    Als je de juiste kennis hebt, vallen succes en voorspoed je in de schoot, maar bij de mensen van Kovol ontbreekt die kennis.

Het is interessant om naar deze thema’s en verschillende subthema’s te kijken en dan in de Bijbel te graven om te zien hoe ze besproken zouden worden. Ik heb bij ieder onderwerp nagedacht over wat de belangrijkste lessen zullen zijn, maar we zullen er wel steeds over moeten blijven nadenken. Als iemand het leuk vindt om deze documenten zelf te lezen, denk ik dat ik ze wel beschikbaar kan maken.

30 kg aan kleine meisjes de berg op dragen is een behoorlijke workout

Nu al dat papierwerk bijna is afgerond, nader ik het einde van mijn cultuur- en taalstudiereis. De volgende stap is het boeken van een consultant check. Ik word getest op mijn communicatievaardigheden in de hoop dat ik niveau 9 haal; ik had niveau 8 in december. Als dat lukt en het papierwerk wordt goedgekeurd, heb ik het de cultuur- en taalstudie afgerond en kan ik doorgaan met alfabetisering en voorbereiding van bijbelonderwijs.
Veel van onze consultants zijn echter de hele zomer weg, dus het ziet ernaar uit dat de test pas eind augustus is.

Dat geeft me een beetje het gevoel dat vastloop. Zoals ik net al zei, werk ik al 2 jaar aan cultuurinterviews als mijn belangrijkste manier om de cultuur en taal te leren kennen. Moet ik doorgaan nu het papierwerk af is? Het kan altijd beter, toch? Maar ik heb ook veel zin om verder te gaan met iets nieuws!
Ik heb nog 2 maanden te gaan, en ik denk dat ik veel spreekoefeningen ga doen. Gewoon kletsen met mensen hoort erbij, maar ook examens oefenen. Ik kies een onderwerp om over te praten, zoals deze week bijvoorbeeld hoe in het oude Israël de herders in de deuropening van hokken zaten en zo een soort poorten werden voor de schapen. Nadat ik mijn best heb gedaan om het uit te leggen, controleer ik of ze het hebben begrepen, laat ik wat foto’s zien en vraag ik iemand om mij zijn versie van het verhaal te geven. Ik kan deze versie dan vergelijken met mijn eigen versie en hopelijk wat tips oppikken om het de volgende keer beter te doen.
Maar wat wordt mijn volgende verhaal? Het is moeilijk om ideeën te bedenken!

Gerdine houdt van baby’s knuffelen

Gerdine wil bij de volgende toets ook haar spreekvaardigheid verbeteren. Ik denk dat ze door een plateau heen is waar ze het even moeilijk had met werkwoordvervoegingen. Ze heeft voor volgende week een nachttrip naar een ander dorp geregeld waar ze ’s nachts op rattenjacht gaat. Knap van haar, ik zal thuis ons bed wel warmhouden 😀

Terugkomen van de vakantie is altijd een kans om te resetten en doelen te stellen voor de volgende paar maanden werk. Nu ik in principe al het papierwerk, waar ik zo lang op gefocust ben geweest, heb afgerond, voelt het alsof ik de eindstreep in zicht heb!

Categorieën: Dutch

0 reacties

Geef een reactie