De afgelopen twee jaar ben ik langzaam begonnen met Oscar lesgeven. We begonnen met letters en tellen toen hij 2 was. Toen we op verlof in Engeland waren, kon Oscar naar de peuterspeelzaal en daar heeft hij zo veel geleerd! Niet alleen liedjes en knutselen, maar ook een heleboel nieuwe woorden, sociale vaardigheden en het hele idee van naar school gaan en naar de juf luisteren.

Het was best lastig om hem bij de peuterspeelzaal weg te halen toen we afgelopen december verder gingen. Oscar had vrienden gemaakt die samen door zouden stromen naar de groep 1, op naar de basisschool.

Mijn ‘boefjes’, Alice zit naast mij

Nu was het weer mijn taak om Oscar les te geven. Het was heel fijn dat hij ‘school’ kende, dus konden we verder gaan met ‘school’. Hij moest wel wennen dat ik (weer) zijn juf was. We deden korte activiteiten, gewoon gingen die ik bedacht. Het was soms best lastig, omdat we van december tot april best wel wat rondgezworven hebben. Maar in april zijn we dan toch teruggegaan naar Kovol en konden we weer fatsoenlijk routine krijgen. We hebben de letters herhaald, zijn begonnen met het leren van cijfers en het maken van kaarten en vlaggen. Ik heb ook de ’tapijttijd’ ingesteld, waarin we ’s morgens als eerste allemaal samen liedjes zingen (met Alice en Millie en vaak ook met kinderen van de families Stous en Hansen). Gewoon leuk, niks spannends, want hij was immers nog een peuter.

‘Tekenen’ met droge spaghetti, zwarte bonen en watten

Maar nu was het tijd voor Oscar om met groep 1 te beginnen. Dit is voor hem het eerste verplichte schooljaar. Het is allemaal nog steeds heel laagdrempelig en langzaam maken we de overgang van spelen naar zitten en luisteren of oefenen. We hebben een Engels curriculum meegebracht en tijdens onze laatste vakantie heb ik de tijd genomen om ernaar te kijken en een schema te maken. En op maandag hebben we onze eerste officiële thuisonderwijsdag gehad!

Lezen over de juiste pennengreep

Afgelopen weekend was ik best wel nerveus, ik vond het toch wel heel wat om verantwoordelijk te zijn voor het onderwijs aan mijn kind en dacht niet dat ik er klaar voor was!

Maar deze eerste week is eigenlijk heel goed gegaan. We hebben lol gehad en allerlei activiteiten ondernomen:

we zijn begonnen met een luisterwandeling om verschillende geluiden te leren onderscheiden (de wasmachine van de familie Stous, insecten, de wind in de bananenbladeren, vogels, een huilend kind en knorrende varkens) en we zijn doorgegaan met muziek maken met schudbekers, lepels en potten en pannen, we hebben uitgezocht hoe je geluid kunt maken met je lijf (Oscar dacht aan boeren laten, heel goed! Staat niet in het boek 🙂 ) en we hebben vandaag afgesloten met het maken van een megafoon. We zijn ook bezig geweest met tellen tot 5, wat Oscar al heel goed kan, maar toen de te tellen objecten in een zak verstopt waren en je moest tellen door te voelen, bleek dat toch een heel stuk moeilijker dan ik dacht! We zijn ook begonnen met voorbereidend schrijven door figuren en patronen buiten in het zand te maken en met onze vingers in een bord droge rijst te tekenen. En voor het vak ‘de wereld begrijpen’ hebben we geleerd over dieren en hoe hun jonkies heten. Heel wat dierengeluiden in ons huis deze week 😉

Zoals ik al zei, het was echt leuk! Ik denk dat Oscar en ik er allebei aan moeten wennen dat we meer activiteiten doen dan eerst. Ik moet zorgen dat ik Oscar en mezelf niet te veel belast door te snel te willen en de tijd die we aan school besteden, rustig op te bouwen. Het helpt ook dat de kinderen van Stous er waren, die het concept van school kennen en het leuk vinden om af en toe mee te doen. Oscar vindt het geweldig om met hen samen school te doen, maar zij beginnen maandag aan hun eigen nieuwe schooljaar, dus dan moeten we weer meer zelf oppakken. Het is echt een zegen dat Stacie er ook is, die al zo lang thuisonderwijs geeft dat ze precies weet hoe het is. Ik voel me niet alleen 🙂 Ze heeft het afgelopen weekend heel veel geholpen door voor de kinderen te zorgen, zodat ik me kon voorbereiden.

Al met al was het dus ene goede eerste week. Er komen nog heel veel weken aan. Het is een hele klus, maar het voelt niet meer zo overweldigend als afgelopen zondag 🙂 Ik zou Oscar heel graag naar school sturen met alle voordelen die daarbij horen, maar dat gaat niet en ik zie ook de voordelen van thuisonderwijs. Ik mag veel tijd met hem doorbrengen en ik zie hem leren. Dus ik sluit de week positief af, maar wel heel erg moe en toe aan wat slaap 😉

Verlengde tapijttijd met boeken lezen in de tent deze week, samen met Alice en Wyatt

1 reactie

Cees · 28/08/2022 op 2:06 am

Nieuwe Baan 😀

Geef een reactie