Het voordeel van onverwacht niet in de bush kunnen zijn, is dat ik de tijd had om een deel software af te maken waar ik aan bezig was.

Bij het leren van een taal komen heel veel gegevens kijken. In ons team zitten zes mensen die fulltime de taal aan het leren zijn en iedereen is bezig met taal en cultuur onderzoeken en hun gegevens opslaan.

De vraag is dus, hoe organiseren we al die gegevens? Wat doen we met de geluidsopnamen, notities, waarnemingen, hypotheses en vragen die we hebben na iedere taalsessie?

Dit is wat ik uitgevogeld heb. Het heet CLAHub, en je kunt op de link hieronder klikken voor een voorbeeld.
http://stevetasticsteve.pythonanywhere.com/
Je kunt inloggen als ‘guest’ met wachtwoord ChurchPlanting en dan kun je het even uitproberen!

Een poosje terug heeft NTM een archiveringstool ontwikkeld die CLAware heet, maar die is al meer dan 10 jaar niet geüpdatet en nou ja, hij was in zijn beste tijd al een beetje onhandig. We kennen ook niemand in PNG die er gebruik van maakt.

Toen we Tok Pisin aan het leren waren, gebruikten we Microsoft OneNote en dat werkte prima – flexibel, gladjes, en lokaal. Het probleem is dat de versie die wij gebruikten (2016 voor desktop) niet meer door Microsoft ondersteund wordt. Je kunt dat alleen nog maargebruiken in een afgeslankte versie waarbij je alleen data kunt opslaan in de cloud en bij voorkeur op een mobiele telefoon werkt, wat gewoon niet past bij teams die met slechte internetverbinding aan het werk is bij de stammen, maar hun informatie wel echt moeten kunnen opslaan – en niet alleen af en toe even een paar notities moeten kunnen maken.

Wat wij nodig hebben is een programma waarin een klein team heel veel informatie kan archiveren, het lokaal kan opslaan zodat internet niet nodig is, en dan het cultuurbestand aan het eind kan gebruiken om onze kennis van taal en cultuur samen te vatten in verschillende documenten die we aan het eind van het CLA doen. Ik heb naar verschillende opties gekeken, maar uiteindelijk besloten dat wat we nodig hadden zo in een niche zat, dat ik gewoon mijn eigen software moest schrijven, en zo ontstond een hobbyproject dat CLAHub werd 🙂

Onze cultuurarchiveringssoftware CLAHub

Met gebruik van de Python programmeertaal en het Django webapplicatiekader heb ik een webapplicatie gebouwd die past bij wat we nodig hebben. Als dat potjeslatijn voor je is, dan is dat helemaal geen punt – het is dezelfde techniek die ook gebruikt wordt voor de websites van Pinterest en de Washington Post.

Maak je geen zorgen als je dit niet kent – het is echt nerdspul 🙂

Een webapplicatie is een programma dat ergens op een server staat (in ons geval een raspberry pi), waarmee meerdere gebruikers tegelijk communiceren in hun webbrowsers.
Je kunt erbij vanaf ieder apparaat dat verbinding kan maken met het netwerk en je kunt ermee de taalgegevens organiseren en categoriseren en er kruisverwijzingen in maken.

In dit scherm kun je gegevens invoeren

De basis voor ons systeem is het cultuurevent (CE). Als ik de hele ochtend yams plant met mijn vriend uit de stam, dan is dat een cultuurevent. Als ik terugkom van het yams planten, heb ik foto’s van de doorlopen stappen, een stapel notities en wat geluidsopnamen van mijn vriend die vertelt wat we doen.
Dat zit dan nog allemaal vers in mijn gedachten en als ik dus naar de opnamen luister, heb ik de context nog in mijn hoofd waardoor ik de nieuwe woorden die ik hoor, kan begrijpen; intussen luister ik naar taal die grammaticaal correct is, wat beter is dan de gedwongen, onnatuurlijke taal die ik te horen krijg als ik vraag ‘Hoe zeg je…?’

Je klikt in CLAHub op ‘add new CE’ (Nieuw CE toevoegen) en dan kun je foto’s uploaden, een omschrijving opstellen van wat er gebeurde en de audiobestanden uploaden.
De geluidsbestanden (teksten) hebben dan een ruimte om de te transcriberen – dat zijn je taalgegevens. Je kunt tags toevoegen over hoe exact je denkt dat je transcriptie klopt en ook wat voor type gesprek je denkt dat het bij hoort.
Je kunt vragen schrijven voor jezelf (of je team) over je ervaringen en wat je geleerd hebt.
Je kunt het cultuurevent taggen als behorend bij een gebied of cultuur – in het voorbeeld van de yam ‘1-10 Tuinieren en verbouwen’.

Al deze categorieën veranderen vanzelf in links als er relevante gegevens aan toegevoegd worden.

Dan kan je de pagina opslaan en al die informatie blijft dan beschikbaar voor als jij of een collega meer over yams leert, en bij de volgende keer leer je weer meer en verwerk je weer wat meer in het programma.

Je cultuurtags raken snel gevuld, waarbij CLAHub je laat zien hoeveel je al hebt per categorie en ze op een pagina overzichtelijk maakt zodat je erbij kunt als je wilt zoeken naar alles dat je al geleerd hebt over bijvoorbeels ‘3-8 Gezondheid en ziekte’. Het laat ook zien welke stukjes ban de cultuur je nog mist – als je bijvoorbeeld geen tags hebt voor ‘3-1 Familie en clan’ dan weet je dat je nog ergens wat onderzoek naar moet doen.

Heel wat verderop in ons taalleerproces gaan we pas conclusies trekken over de cultuur in Kovol. In CLAHub kan je de informatie terughalen die je hebt over een cultuuronderdeel. Je kunt er dan in zoeken en een omschrijving invoeren voor dat onderdeel. Je kunt alle taalgegevens die je als ‘bevestigd’ hebt getagd exporteren en gaan gebruiken om linguistiek te analyseren.

Dat is dus eigenlijk het idee van het programma. Ik heb er ook de optie aan toegevoegd om een Facebook-achtige profielpagina aan te maken voor een persoon uit de stan. Je kunt informate over de clan, opleidingsniveau, en wat dies meer zij opslaan, in combinatie met een profielfoto. Dat is tot nog toe ons favoriete onderdeel van CLAHub – het helpt ons om de namen en familiebanden van mensen te onthouden!

Je kunt ook profielpagina’s maken om informatie over onze buren te bewaren

Het meest recent heb ik een podcast server aan CLAHub toegevoegd. Iedere keer dat er een nieuw geluidsbestand wordt toegevoegd, komt dat beschikbaar als een podcastaflevering, wat betekent dat we ons op onze telefoons kunnen inschrijven voor de feed en kunnen luisteren naar de nieuwe opnames die wij of onze teamgenoten gemaakt hebben.

Alle informatie die we invoeren wordt achter de schermen opgeslagen in een database. Als een gebruiker de pagina over het planten van yams opvraagt, wordt alle informatie uit die database op een webpagina gezet en aan de gebruiker aangeboden.

Het leukste van het bouwen van je eigen applicatie is dat je hem zo kunt ontwerpen dat je dingen maar op 1 manier kunt doen – daardoor wordt het systeem consequent en makkelijk te gebruiken, en daardoor kan het programma sommige dingen automatisch verwerken. Als je bijvoorbeeld simpelweg de naam van een cultuurevent invoert, wordt dat woord een link naar de betreffende pagina.

CLAHub is een leuk project om te doen – en er is nog genoeg te doen! Nu Gerdine en onze teamgenoten het in gebruik hebben genomen, worden de bugs zichtbaar, de gebruiksvriendelijkheid verbeterd en nieuwe features aangevraagd en toegevoegd. Het leuke aan de programmeur zijn, is dat ik het kan aanpassen aan wat wij nodig hebben terwijl we ermee werken. De gegevens zitten tamelijk veilig in de database en nieuwe manieren om ermee om te gaan liggen onder de toppen van mijn vingers (en heel veel tikwerk) 🙂
Als programmeur moet ik gewoon zorgen dat ik niet meer tijd kwijt ben aan het ontwikkelen van de tool dan aan het gebruik ervan!

Voor degenen onder jullie die weten wat GitHub is (maar geeft niets als je dat niet weet!) – jullie kunnen hier naar de broncode kijken:
https://github.com/stevetasticsteve/CLA_Hub

Bijdragen zijn welkom, maar neem eerst even contact op; ik moet een beetje organiseren en opruimen om het project klaar te maken voor de overstap van een eenmansteam, vooral omdat het internet in Kovol zo onbetrouwbaar is! 🙂

Dan nog dit: ik weet dat er misschien andere zendingsteams interesse hebben – laat het me weten. Ik heb nog geen tijd gehad om het netjes te maken en om het op jouw eigen server aan de gang te krijgen, dat zal wel even tijd kosten. CLAHub is werk in uitvoering, dus je zult mee moeten helpen aan de ontwikkeling ervan (met suggesties en feedback) als je het wilt gaan gebruiken!


0 reacties

Geef een reactie