Cookie, de kat van onze collega’s, is een kittenfabriek. Ze krijgt al 2 tot 3 nestjes per jaar zolang we hier wonen. Met 4-6 per nest is het aantal kittens dat ze produceert ongelooflijk en jonge kittens die buiten onze huizen rond tuimelen is de norm.

Na ze lange tijd genegeerd te hebben, hebben we eindelijk toegegeven en hebben we een kitten voor onszelf genomen. Na veel dagen nadenken hebben we eindelijk gezegd: waarom niet?
De eerste stap was het bij elkaar halen van alle 4 overlevende kittens (2 zijn… op vakantie gegaan met een dorpshond) en het opzoeken van Google-afbeeldingen over hoe je mannetjes en vrouwtjes uit elkaar kunt houden. We wisten zeker dat we een katertje wilden, zodat we de aanvoer van kittens hier niet nog eens zouden verdubbelen!

Een nestje kittens

Toen we een kater hadden uitgekozen, moesten we namen uitzoeken met Oscar. Hij kwam uit op Presto, omdat het rijmt op Pesto, de naam van de kat van de familie Stous. We zijn niet enthousiast over het idee, maar hij houdt vol. We hebben een tijdje over namen gesteggeld en kozen uiteindelijk de eerste naam waar Oscar het mee eens was en die niet Presto was: Twixy. Een Twix is de naam van een chocoladereep van thuis.

Hij kreeg een elastiekje om zijn nek en toen was het tijd om de 3 ongekozen kittens uit ons huis weg te halen. Omdat het zaterdag was, hadden we een tijdje binnen gerelaxt. Ik heb de kittens bij elkaar in mijn armen genomen en ben met ze naar buiten gegaan om te kletsen met de groep mensen die al de hele ochtend op ons leek te hebben gewacht. We weten nooit wanneer mensen hier zijn om ons te zien en wanneer ze hier zijn zonder reden, en deze keer was het dat laatste.
“Hier, houd vast” zeg ik en deel een paar kittens uit. Klus geklaard en de kittens zijn het huis uit. De mensen lijken het wel leuk te vinden om de kittens vast te houden en laten ze niet meer los, ook al wiebelen en kronkelen ze. Het lijkt erop dat ze niet meer vrij komen. Dan zie ik een kitten in een koordzakje gaan, een duidelijke “dit is nu van mij” actie. Huh, het lijkt erop dat ik de kittens per ongeluk aan nieuwe eigenaren heb gegeven. Het ging mij er alleen maar om dat ze het huis uit waren.

Oscar kan lekker knuffelen

Een oudere dame in ons dorp heeft voor de kittens gezorgd. De Hansens hebben haar hun kat laten voeren en verzorgen en dus heeft deze dame de verantwoordelijkheid geërfd voor het verzorgen en uitdelen van kittens die langskomen. Oeps, ik hoop dat ik niet op haar tenen getrapt heb. Ik legde uit dat ik nog niet met deze dame had gesproken en dat het niet mijn bedoeling was dat zij de kittens zou houden, maar ik had er niets meer over te zeggen.
Ik zag mijn kans om deze dame toestemming te vragen om onze eigen kitten te houden en ten tweede om mijn excuses aan te bieden voor het feit dat ik de anderen had weggegeven zonder het met haar te overleggen, maar ze zei “Het is goed, het van jou en je kunt ermee doen wat je wilt”. Ok, geen probleem dus en zo zijn we van 4 kittens teruggegaan naar eentje die we houden.

Ons huis geniet nu van een rondspringende, energieke kitten. Oscar geeft hem veel knuffels. Twixy doet graag een dutje op mijn schoot terwijl ik achter de computer zit en Alice en Millie, nou ja, Alice mag Twix nu niet meer oppakken na een paar keer krijsen en die ene keer dat ze hem aan zijn staart rondslingerde. Peuters en kittens, wat kan daar nou fout mee gaan?

Twixy is een schoolkameraadje voor Oscar geworden en nestelt zich naast hem terwijl Oscar leest en zijn schoolwerk doet. Dat is leuk.
Het was een beetje gek toen we een pluizige staart op onze veranda vonden. Ik heb binnen maar even gecheckt of Twixy zijn staart nog had. De mensen van Kovol herkenden het ding als een suikereekhoornstaart, dus de moederpoes moet er een gevangen hebben.

Paaseieren verven

Nu we naast onze cavia’s ook nog een kitten hebben, lijkt het wel of we een kinderboerderij aan het bouwen zijn. De cavia’s zijn nog steeds een populaire toeristische attractie en als ik naar buiten kijk, zie ik kleine groepjes bij de kooi zitten om naar ze te kijken. Soms vinden ze het leuk om hun handen naar binnen te steken en ze vast te pakken zodat ze ze kunnen spreiden en hun geslachtsdelen aan elkaar kunnen laten zien… je weet wel, gewoon normale bush dingen, zoals hier gedaan wordt.

Deze rat mocht niet in de kinderboerderij

Onderwerpen voor cultuurstudie deze week zijn ’taboes en angsten’, ‘spreekvaardigheid en wat een goede toespraak is’, ‘werkgelegenheid en lonen’, ‘schriftelijke of mondelinge contracten en overeenkomsten’, ‘sociale gelaagdheid’ en ‘goden en geesten’. Ik luister door de enorme lading interviews die ik voor deze onderwerpen heb verzameld en begin samenvattingen te schrijven. Ik neem meer tijd voor onderwerpen die relevanter zijn voor onze missie. ‘Goden en geesten’ wordt veel zorgvuldiger bekeken dan bijvoorbeeld ‘werkgelegenheid en lonen’. Dit gaat me een tijdje tijd kosten en er zijn vervolgvragen nodig.

‘Werkgelegenheid’ was een interessant onderwerp. Mensen hebben geen betaald werk hier in Kovol, maar de meeste jongens hebben ervaring met werken in de stad. Ze maaien gras op kokosnoot- of cacaoplantages die eigendom zijn van de inwoners van PNG. Het werk is zwaar en ze worden niet goed behandeld. Ze werken van maandag tot zaterdag van zonsopgang tot zonsondergang, hebben weinig pauzes, krijgen geen eten en worden op het matje geroepen als ze niet hard genoeg werken met hun machetes. De lonen worden om de 2 weken betaald, goede werkgevers geven K100 (£20, $23) voor die 2 weken en slechte werkgevers de helft. De mensen van Kovol zijn het er onderling over eens dat het het gewoon niet waard is en zeggen tegen hun kinderen dat ze dit soort werk nooit moeten doen. Het loon is gewoon niet eerlijk. Vanille is het geldgewas bij uitstek en de bonen worden één keer per jaar door een familie verkocht. Vanille is een veel betere bron van inkomsten (als je de dieven op de weg kunt ontwijken). Mensen krijgen K200 – K2000 voor hun bonen, meestal rond de K500 (£100).

Als ik me wat meer verdiep in ‘goden en geesten’ zal ik wat dingen opschrijven die ik eruit haal, maar voor nu is hier alvast iets. Een geest is een “hubi” en kleren zijn “hubi hogu”, geestenhuid. Dit lijkt er sterk op dat de Kovol-mensen, toen ze voor het eerst blanken en hun westerse kleding zagen, dachten dat de blanken geesten waren en er doodsbang voor zouden zijn geweest. Het is fijn dat ze nu niet meer doodsbang voor ons zijn, nou ja, kleine kinderen uitgezonderd wiens ouders hen vertellen: “als je niet luistert eet de blanke je op!”.

Twixy installeert zich voor een rondje ‘Kovoltaal transcriberen’
Categorieën: Dutch

0 reacties

Geef een reactie