Huwagis was al een tijdje ziek. Haar man Ibeebee overleed vorig jaar en sindsdien was ze aan huis gebonden. Ze zat en bleef in huis en ging niet meer naar buiten omdat ze zei dat ze last had van haar been. Natalie en Gerdine waren een paar keer bij haar op bezoek geweest en vroegen zich af of het misschien een depressie was.

Maanden gingen voorbij en haar been werd dun en zwak. Natalie vermoedde dat er iets aan de hand was en nam contact op met onze zendingsarts met ideeën, maar het leek niet iets waarmee we konden helpen. De beste optie was om haar naar het ziekenhuis in de stad te brengen, maar het zag er niet naar uit dat ze daar zou komen. Vorige week ontstond er een acuut probleem. Er was een zweer ontstaan op haar been, die ongecontroleerd leek te groeien.

Het leek alsof er geen bloed meer naar het been stroomde en dat het wegrotte. Huwagis werd overgebracht naar een hutje in de bush omdat de stank te erg werd. We hoorden dat haar grote teen eraf was gevallen. Op woensdagavond kwam ons team bij elkaar en kwamen we tot de conclusie dat het enige wat we echt voor haar konden doen was om haar te bezoeken en het Evangelie met haar te delen. We hadden geen kennis of medicijnen die konden helpen en een helikopter gebruiken om haar naar de stad te brengen was niet echt een optie.

Huwagis in 2020

Rhett en ik besloten de volgende ochtend naar haar toe te gaan.
Die nacht lag ik wakker in bed en dacht na over wat ik zou zeggen. Ik spreek vloeiend Tok Pisin, dus dat was altijd een optie, maar terwijl ik nadacht realiseerde ik me dat ik onlangs het grootste deel van de woordenschat had opgepikt die ik nodig zou hebben om te proberen een uitleg in de Kovoltaal te geven.

Ik heb gewerkt aan twee aansporende verhandelingsteksten, de is ene een kerstboodschap en de andere een oproep om ter harte te nemen wat er in die kerstboodschap is gehoord. Nou, dit was een deel van de 2e. Het andere grote thema was een aansporing om niet slecht over de door de Kovol georganiseerde kerstdienst te denken. Ja, er was het een en ander mis mee, maar de zendelingen hadden immers gevraagd om het te mogen zien en later kwam het goed, dus niet negatief over de dienst praten!

Ik had woordenschat voor God als schepper, Adam en Eva die Gods gebod braken, Jezus die stierf en opstond en voor goed luisteren. Het ontbrekende stuk is dat we de juiste term voor geloof nog niet kennen. Ik hoopte dat “het denken in je maag stoppen” zou werken.

Er vormde zich een plan in mijn hoofd. Ik kon het verhaal vertellen van God die de mensen schiep en gaf wat ze nodig hadden, van de 2 bomen in de tuin en van Adam en Eva die Gods gebod om niet te eten overtraden en de doodstraf kregen. Dan zou ik het kunnen hebben over Kaïn die Abel doodde als een manier om te laten zien dat Adams ongehoorzame karakter overging op zijn nakomelingen en op ons. Ik liet een schoon stuk gaas zien en wreef het in het vuil om Adams zonde en schuld te laten zien. Daarna introduceerde ik Jezus en zijn leven. Zijn stuk gaas bleef wit en schoon. Toen hij stierf verwisselde hij de stukjes gaas (2 Kor 5:21) en beloofde dat iedereen die in hem geloofde — iedereen die deze gedachte in zijn borst stak, er goed over nadacht, zijn schone gaas vasthield in plaats van zijn eigen vuile gaas, eeuwig leven met hem kon hebben. Zijn schone daden zouden de onze zijn en God zou ons accepteren.

Zou het overkomen? De verschillende concepten zijn bekend uit de religieuze cultuur van PNG, maar zou het geheel samenhang krijgen? Ik maakte me vooral zorgen over hoe ik moest overbrengen wat zonde is, vanwege alle overtuigingen hier dat als je slecht over iemand praat, er een ziekte komt als straf, wat niet echt het volledige bijbelse beeld van zonde is. Zou het belangrijkste punt dat ik maakte niet gemist worden door al die “culturele ruis”? We hopen uit de taalstudie te stappen en de tijd te nemen om zorgvuldig een aantal lessen voor te bereiden die mensen meenemen vanaf de fundamenten van de Bijbel in Genesis tot aan het evangelie. Dit zullen 50-70 lessen zijn waarin we zorgvuldig dingen opbouwen, en ik zou proberen een verkorte versie van 15 minuten te maken.

De ochtend brak aan en ik was klaar om in onsamenhangend Kovol aan de (rommelige) slag te gaan, maar helaas kreeg ik de kans niet. Bij aankomst in een van de gehuchten kregen we het nieuws dat Huwagis de middag ervoor was overleden en al was begraven. Dus gingen we zitten voor een taalsessie met de jongens die het ons hadden verteld en ik stelde vragen die ik had voorbereid over wat mensen wel of niet gênant/beschamend vonden. Het leven gaat door.

Dramat knuffelt onze cavia

Vrijdag krijgen we taalconsulenten op bezoek voor onze volgende taalevaluatie. In maart testte ik op niveau 7 van de 9. Ik hoop dat ik deze keer niveau 8 kan halen, misschien zelfs niveau 9 als ik de communicatietaken die ik krijg echt goed uitvoer – maar dat is misschien een beetje optimistisch. Veel andere zendelingen vertellen me dat ze verrast waren toen ze niveau 9 bereikten, omdat ze het gevoel hadden dat ze er veel te weinig van hadden, dus een deel van mij hoopt dat ik dat ook ga hebben! Als ik niveau 9 in spreekvaardigheid bereik, hoef ik alleen nog maar de discours- en cultuurschrijfopdrachten af te maken voordat ik kan beginnen met dingen als het uitzoeken van sleuteltermen voor bijbelse woordenschat en het voorbereiden van lessen.

Nambi laat trots zijn stuk jungle zien

Vandaag ben ik naar Matanee gewandeld (een gebied met veel Kovol-tuinen en tuinhuizen) om te zien hoe Ulumo het deed met zijn pindatuin. We hebben zo druk gekletst dat ik die tuin nog steeds niet gezien heb. Ik beschreef aan de jongens hoe smeden bijvoorbeeld spijkers maakten en liet hen toen een video zien om te zien welke woordenschat ze gebruikten om dat te omschrijven. Tijdens het kletsen vertelde Ulumo me dat de vrouw waar Gerdine en ik 2 weken geleden naar toe waren gelopen, gisteren was overleden. Het voelt alsof er er veel mensen sterven. Het zou fijn zijn om de taalstudie af te ronden, zodat we ons kunnen gaan voorbereiden om Gods woord met mensen te delen.

We boeken vooruitgang met onze taalstudie; dat is een positief punt om ons aan vast te houden. Als we zo doorgaan, komen we op een punt dat we klaar zijn om les te geven op een manier die echt overkomt. Lesgeven in Tok Pisin betekent dat sommige mensen het begrijpen en anderen niet; lesgeven in het Kovol betekent dat iedereen het kan begrijpen en dat het “in hun hart schiet” in hun eigen unieke door God gegeven taal. Elke dag van geleidelijke (glijdende) vooruitgang brengt ons dichterbij!

Een glimmende kever “bina inigitog”
Categorieën: Dutch

0 reacties

Geef een reactie