Vandaag hebben we onze taalworkshop voor gevorderden afgerond. Ik heb 2 van de 13 teksten in kaart kunnen brengen. De workshop is erg goed gegaan, we hebben goede vooruitgang geboekt en we begrijpen het idee. Onze leerkracht vroeg op het laatst of we ons bemoedigd voelden en we zeiden allemaal nee omdat we bedenken wat er nog gedaan moet worden!

Een deel van het proces van het maken van een overzicht (grafiek) is om uit te vinden hoe elke propositie in de tekst verband houdt met de andere, waarbij gekozen wordt tussen opties zoals opeenvolgend, reden-gevolg, grond-conclusie, hoofd-versterking, letterlijk-hoofd en vele andere.

Een voorbeeld van relaties tussen proposities

Elke regel (propositie) verbindt zich op de een of andere manier met het blok (alinea) waarin het zich bevindt en vervolgens passen alle alinea’s bij elkaar. Na voltooiing van het overzicht is het gemakkelijke deel klaar, dus moeten we naar het spinnenweb van verbindingen kijken en enkele hypotheses opstellen.
Hoe verbind je proposities opvolgend in het Kovol? Hoe versterk je? Wat is de vorm van een reden-gevolg relatie?

We bestuderen momenteel verhalen en daarom hebben we veel opeenvolgende relaties. Dit en dan dat, en dan dat soort uitspraken. Met zoveel voorbeelden zouden we een hypothese moeten kunnen opstellen over hoe je 2 zinnen in chronologische tijd met elkaar verbindt… maar ik heb er moeite mee. Het is niet voldoende om alleen te zeggen “je zegt de ene zin en dan de volgende” (wat lijkt te gebeuren). We moeten kunnen aanwijzen wat nou precies aangeeft dat dit een gebeurtenis na een andere is en geen herhaling of versterking van een eerdere actie, en op dit moment ziet alles er een beetje rommelig uit.

We hebben precies dezelfde patronen die zowel amplificatie-hoofd als opeenvolgende proposities markeren, dus dit zorgt ervoor dat we dingen in twijfel trekken.

Een van de voorbeelden ziet er zo uit:

  • ze kwamen naar boven
  • ze kwamen naar boven naar het huis

We hadden dat gemarkeerd als een versterking. Het hoofdidee is dat ze naar boven kwamen, en dat ze naar boven kwamen naar het huis versterkt dat idee. Misschien kunnen we het ook een generiek-specifieke relatie noemen. Omdat het exact dezelfde indeling heeft als een opeenvolgende relatie… misschien is het dat wel. Misschien zegt onze spreker: “ze kwamen naar boven, en toen kwamen ze naar boven naar het huis”. Het voelt alsof ik gedachten probeer te lezen!

We gaan taart afgeven om het einde van de ALW te vieren!

Het enige wat ik kan doen, is me richten op het laaghangende fruit, de dingen die ik opmerk terwijl ik steeds weer door mijn overzicht blader en dan verdergaan. Misschien ontdek ik na het maken van overzichten van teksten 3-13 iets wat potentieel uniek is aan elk type relatie, een idee dat ik kan gebruiken om mijn overzichten op te schonen en consistentie te bereiken. Misschien zal overzicht 13 dingen duidelijk genoeg maken, zodat ik terug kan gaan en de dingen in overzicht 1 opnieuw kan labelen.

Taart in de klas!

Een positief punt is dat we nu in ieder geval ideeën hebben voor al onze kleine deeltjes die op werkwoorden volgen. Toen Kovol-sprekers in grotere brokken spraken, zagen we i, oo en a die op een werkwoord volgden, iets wat we nooit zagen in onafhankelijke zinnen. Of de ideeën die we nu hebben juist zijn of niet, dat zullen we moeten afwachten! De onzekerheid is misschien wel het moeilijkste. Niemand kan ons vertellen of we de juiste antwoorden hebben of niet. We zullen gewoon ons best moeten doen, onze beste ideeën volgen en afwachten of we op een gegeven moment gedwongen worden om dingen te herzien.

Het is een vermoeiende workshop geweest! Ik kijk ernaar uit om een paar dagen vrij te hebben om met de kinderen op de trampoline te springen, dutjes te doen en dan onze boodschappen te halen om ons voor te bereiden om terug te gaan naar de jungle. Onze vlucht staat gepland voor volgende week donderdag, dus we krijgen in ieder geval het weekend om uit te rusten en bij mensen op bezoek te gaan voordat we moeten gaan nadenken over het kopen en inpakken van benodigdheden voor onze terugkeer.

Oscar heeft een fort gebouwd

Nadat we hebben gezien hoe lang het duurt om deze teksten in kaart te brengen, moeten we nu als team bepalen wat een goede deadline is om onze discoursanalyse af te ronden. We moeten nog 11 teksten in kaart brengen en vervolgens onze bevindingen in een paper opschrijven. Het zal veel computertijd kosten om overzichten te maken en de paper te schrijven in de komende maanden!

Ik denk dat ik eerst een dutje ga doen. Twee klaar, nog elf te gaan. 😀

Categorieën: Dutch

0 reacties

Geef een reactie