Ik was net even bij Philip binnen gelopen, met Alice en Millie in mijn kielzog omdat ze hun moeder tijdens het thuisonderwijs tot waanzin dreven. Ik was eigenlijk onderweg om eens te kijken hoe het bij Philip en Natalie ging en iets te bespreken dat te maken had met onze discussie-analyses. De meiden zaten net lekker toen er een enorme klap klonk uit ons huis. Ik keek en schoot in de lach toen ik zag dat onze zonneboiler voor heet water door zijn platform was gezakt.

Op de achtergrond zie je hoe het eruit hoort te zien

“Wil je héél even op deze twee passen terwijl ik snel de kraan dichtdraai daar?” vroeg ik aan Philip, want ik wist hoeveel water er in de rondte zou sproeien. Gelukkig gebeurt dit nu om 9:00 ’s morgens en niet midden in de nacht, bedacht ik toen ik erheen rende en ik wist nu al dat ik niet zoals gepland de dag zou besteden aan discussieanalyse.

Op de grond

Bij het ontwerpen van onze huizen hebben we gekozen voor een zonneboiler voor het warme water. ’s Nachts koelt het hier af tot zo’n 12-15 graden C, en op bewolkte dagen is het soms best wel kil. We hadden jungle-orientatie in Patpatar (dat ligt aan de kust en het is er altijd heet) en we verbleven toen ergens waar alleen koud water was, maar dat lukte meestal wel – al was het knarsetandend. Er waren echter ook wel dagen waarop het iets minder bemoedigend weer was en we er wat meer moeite mee hadden. We besloten dat op een plek waar het – naar PNG normen – best koud was, het wel de moeite loonde om een heel goede zonneboiler te plaatsen. Na een gesprek met onze vriend André namen we ook het besluit dat we er liever eentje zouden kopen dan er zelf een te knutselen, want André was best wel veel tijd kwijt aan het onderhoud van zijn zelfgebouwde systeem.

Daar is het stalen platform weer

We kochten er een bij Hardware House in Madang, lieten hem afleveren en daarna per heli naar Kovol vliegen waar hij in een nest van multiplex aankwam. We hoopten hem te kunnen installeren en er nog lang en gelukkig mee te leven. Alleen bleek dat de zonneboiler uit de winkel in PNG niet was wat we ervan verwacht hadden. Afgezien van problemen met de kwaliteit, zat er geen gebruiksaanwijzing bij en geen aansluitingen om er een unit van te kunnen maken – we konden de panelen niet op de tank aansluiten. We hebben er dagen op gepuzzeld. Tussen alle bouwreizen in kochten we verschillende aansluitingen in de hoop het geregeld te krijgen zoals het moest, maar tot onze spijt kon hij niet op het dak, zoals we bedacht hadden.

Geregeld

Hij werd geleverd met platform, het was niet de bedoeling dat hij op het dak zou kunnen, en de pijpen moesten er van onder op aangesloten worden. Omdat we geen goede manier konden vinden om hem toch op het dak te krijgen, bouwden we een platformpje aan de zijkant van het huis en werd hij daarop geplaatst. We wilden hem niet op de grond hebben, want het zou een mooi klimrek zijn voor kinderen en dat zou vast brokken opleveren (dan zit je ook weer met die kwaliteit). Uitendelijk kregen we het ding aan de gang en was warm water verzekerd 🙂

Een half jaar later liepen we tegen een onverwacht probleem aan: de zon schijnt niet het hele jaar aan dezelfde kant van het huis. Dit vonden we erg verwarrend. We hadden onze zonnepanelen op het zuiden gericht staan, wat niet klopt op het zuidelijk halfrond, maar daar stond de zon nou eenmaal op. Zes maanden later stond de zon op de noordkant! Daardoor stond de zonneboiler precies in de schaduw van het huis, waarbij 1/4 van een paneel een beetje zon kreeg rond de middag.
Na een paar weken koud water besloten we hem te verhuizen naar de andere kant van het huis.

Schatjes

6 maanden later, toen hij weer terug moest, heb ik het platform vergroot zodat hij hopelijk ver genoeg van het huis af stond om het hele jaar zon te hebben, en dat werkte! Ik had het frame uit elkaar gehaald en de panelen op wat palen dezet en het werkte mooi het hele jaar rond.

Het werkTE inderdaad, maar ik wist ook al een poosje dat het hout aan het rotten was. Het moest in de zon staan (en dus ook in de regen) dus het was verweerd geraakt en vandaag kwam de hele zaak naar beneden 🙂 Ik ben de hele ochtend bezig geweest met opruimen, het rotte hout weghalen en alles opnieuw opbouwen. Dus de voorlopige oplossing is dan maar dat hij op de grond staat, nog wat verder van het huis, in de hoop dat het geen klimrek wordt. Ik moest natuurlijk ook alles opnieuw aansluiten en nu zit er een lekje aan de kant waar hij van het platform is gevallen, maar dat geeft waarschijnlijk niets. Als ’s nachts de waterpomp gaat aanslaan om het systeem weer op druk te krijgen dan zal ik daar iets aan moeten doen, anders moet het er maar even mee.

Dus zo is het leven in de jungle. Ik ben niet meer aan analyseren toegekomen, maar kon intussen mijn vaardigheden in het Kovol gebruiken om de jongens aan het werk te delegeren (er zijn hier altijd mensen om te helpen en ik heb de hele ochtend 4-6 mannen om me heen gehad), ik kon oefenen met het verschil tussen dingen omdraaien en om hun as draaien, proberen te omschrijven hoe de zonneboiler werkt, en natuurlijk ook de cavia’s nog even showen toen die uit hun hokje kwamen 😀

Categorieën: Dutch

0 reacties

Geef een reactie