Morgen springen we in een helikopter naar Goroka voor een ALW (linguistiekworkshop voor gevorderden) die 2 weken duurt. Tijdens de ALW zitten we ’s morgens in de klas en leren we over de verschillende aspecten van de opbouw van paragrafen. ’s Middags vermaken we ons dan met het zoeken naar specifieke aspecten in de Kovol-teksten die we hebben laten uitspreken.

Om ons hierop voor te bereiden, moesten we 13 opnames verzamelen van twee tot drie minuten lang van Kovol-spraak in verschillende genres, die we hebben getranscribeerd om te gebruiken voor de ALW. Aangezien we diep in deze teksten gaan graven, moet de transcriptie perfect zijn en ik heb me voorbereid door ervoor te zorgen dat al mijn teksten driedubbel gecontroleerd zijn. Ik speel elke zin af en controleer of ik deze correct heb opgeschreven.

Teksten checken in het kantoor onder mijn huis

Het driedubbel controleren van iets is inderdaad zodat je zeker weet dat het klopt, toch? Aan het einde van dit proces weet ik alleen niet zeker of ik het echt goed heb gedaan, dus het controleproces zal doorgaan! Waarom zou dat zijn?

Set drinkt de aangeleverde koffie op
  • We werken nog steeds aan het bevestigen van de spelling van Kovol-woorden. Het is heel gemakkelijk om in een tekst die 100% spellingsgecontroleerd is, toch nog fouten tegen te komen, omdat ons woordenboek onder onze handen verandert!
  • Het Kovol-taalsysteem heeft meerdere dialecten. De sprekers van onze teksten zijn afkomstig uit één dialect, maar sprekers kunnen bepaalde woorden volledig uit het andere dialect zeggen of erdoor beïnvloed worden in woordkeuze en uitspraak.
  • Sommige van onze teksten bevatten Tok Pisin-woorden en de controleurs waarmee we werken willen die woorden vaak corrigeren met equivalente Kovol-woorden, maar de controleurs zijn het niet eens over het woord dat ze moeten gebruiken!
  • Sprekers kunnen fouten maken of zichzelf onnodig herhalen, en controleurs zijn het niet eens over de correcties daarvoor.
  • Als we struikelen over een bepaalde zin, suggereren controleurs ‘behulpzaam’ makkelijkere alternatieven, en daardoor kan het moeilijk zijn om te focussen op wat er daadwerkelijk gezegd is.
  • Sprekers gebruiken ‘um’ en ‘ahh’ (of het Kovol-equivalent), maar omdat ons begrip van Kovol nog niet compleet is, weten we niet altijd precies wat belangrijk is en wat een ‘um’ of ‘ahh’ is.
  • Zinnen die we willen controleren kunnen dingen bevatten die we niet begrijpen en die onmogelijk afzonderlijk te verkrijgen zijn. Een van mijn zinnen gebruikt “omi” voor “daarom”, maar ik heb het nog nooit kunnen verkrijgen in een gecontroleerde zin.
  • Betekenis kan impliciet zijn. “Het regent. Laten we gaan” heeft een impliciete link, “Het regent, dus laten we gaan” heeft een expliciete link. Onze Kovol-vrienden vangen de impliciete verbanden tussen zinnen op die wij niet zien, dus elke tekst heeft een “wat er expliciet staat” met een “wat het betekent” (volgens onze helpers) document ernaast.
  • Echt gesproken taal kan erg snel zijn. “oboob ilib” (ik nam het en kwam omhoog) kan klinken als “o ili”. Vaak blijken gloednieuwe woorden twee bekende woorden te zijn die snel worden uitgesproken, en dan moeten we “o ili” interpreteren, en dat is een beste gok (met hulp van onze helpers) op basis van de context.

Dus na al die jaren van taalstudie en maanden van driedubbel controleren van deze teksten – hoe zeker weet ik dat ze accuraat zijn? Zeker genoeg om te weten dat het nog niet helemaal goed is! Desalniettemin hoop ik dat ze nauwkeurig genoeg zijn om me te helpen iets te leren!

Taalsessie in het zonnetje

Nog wat anders: Oscar heeft dit jaar zijn eerste schooljaar afgerond en geniet nu van zijn zomervakantie 😀 Hij vroeg om een ananastaart om het te vieren, maar helaas vond hij hem niet lekker! Dan maar een chocoladetaart voor volgend jaar 🙂 We zijn trots op onze kleine man, hij doet het zo goed!

Hij heeft nu zin in de vakantie naar Goroka. Lekker eten, een trampoline en een nieuwe omgeving – hij gaat het leuk hebben, zelfs als Papa de hele dag door bezig is met de ALW :p

Eerste schooljaar klaar, check!
Categorieën: Dutch

0 reacties

Geef een reactie