Oscar is 5! Wat is hij een grote jongen geworden 🙂 Het is zo cliché om te zeggen dat de tijd voorbij gevlogen is – maar we zeggen het toch 🙂
We bedachten dat we voor 5 verjaardagen op 5 verschillende plaatsen geweest zijn: Goroka PNG, Cairns Aus, Bracknell Engeland, North Cotes Engeland en nu Kovol PNG. Ik neem aan dat de kans op een tweede verjaardag op dezelfde plek alleen maar groter wordt 😀

5 jaar, tijd voor een feestje!

De laatste loodjes in Kovol wegen zwaar. We zijn nu 4 maanden stevig bezig met de taalstudie en hebben nog een maand te gaan voor we vakantie hebben. We raken er steeds meer van overtuigd dat 3 maanden ideaal voor ons is. Oscar heeft gemerkt hoe moe we zijn en heeft het er nu ook over dat hij wel vakantie zou wullen. Het is wel een beetje zorgwekkend als zo’n klein jongetje zo uitgeput raakt!

Lego brandweerkazerne!

In zo’n geval is een verjaardag iets leuks om naar uit te kijken en te plannen. We konden Oscar laten bedenken watz ijn perfecte verjaardag zou zijn. Wat voor taart, wat voor feestje etc. De afgelopen weken zijn ze met het thuisonderwijs bezig geweest met kastelen, dus hij wilde een ‘M&M’s-kasteeltaart’. We wisten al maanden dat het wel iets met M&M’s zou worden, dus we hadden een voorraadje aangelegd (je kunt hier immers niet even naar de winkel, je moet minimaal 2 maanden vooruitdenken!). Ook voor een cadeau waren we al even aan het voorbereiden. Negen maanden geleden hadden we in Australië een Lego-brandweerkazerne besteld 😀 Die ligt dus al een half jaar in ons huis. Hij zit gewoon in een doos met daarop ‘cadeaus’ – dat was prima, tot we Oscars kamer naar boven verhuisden en de jongens van Stous – die kunnen lezen – Oscars aandacht erop vestigden. De doos is dichtgebleven dus het was nog steeds een verrassing 🙂 Ik denk dat het nu tijd wordt om na te gaan denken over kerstcadeautjes voor in die doos 😀

M&M-kasteeltaart was een succes

Het feestje dat Oscar wilde was ‘precies wat we ook gedaan hebben toen Lincoln jarig was’ dus spelletjes bij ons thuis en dan pizza.

We hebben een dagje vrij genomen van school en taalstudie en het ezellig gemaakt met het openmaken van cadeautjes, het opbouwen van de Lego en wat Nintendo spelen. De spelletjes liepen natuurlijk uit op huilen, maar er was ook heel veel gegiechel en daarna heel veel taart en pizza. Oscar zei toen hij naar bed ging dat het ‘de mooiste verjaardag ooit’ was, dus wij zijn dik tevreden.

We zijn heel trots op hoe Oscar het hier in Kovol doet. Er is in geen velden of wegen een winkel, speeltuin of iets te vinden, maar hij vindt hier de leuke dingen om te doen en leert echt om flexibel en creatief te zijn. We houden het allemaal wat simpeler, maar er blijft toch genoeg ruimte voor knuffels en lol.

Deze ochtend begon niet met liedjes maar met cadeautjes

We laten de zaken hier nu een beetje uitrollen in aanloop naar onze vakantie over twee weken. Deze week ben ik 4 dagen bezig geweest met het updaten van onze fonemische analyse van het Kovol (de linguistiek die we gebruiken om te bepalen welke symbolen we nodig hebben voor een Kovol alfabet) en ik ben zowel blij dat ik even wat anders kan doen (dan het transcrberen van cultuurinterviews) als blij dat ik niet meer 6000 opgeschreven Kovol-woorden hoef te doorzoeken op zoek naar patronen (zoals: kan ik ergens een ⁿd en een l middenin een woord vinden tussen dezelfde klinkers?). Ik heb de aangepaste versie naar onze consultants gestuurd om te kijken of ze tevreden zijn met onze antwoorden op hun eerdere opmerkingen; als dat allemaal goed is, zijn we een stap verder in de richting van een goedgekeurd Kovol alfabet en kunnen we door.

Volgende week is onze volgende taaltest. Als we niet allebei een niveau omhoog komen is dat een teleurstelling, maar tegelijk zijn we te moe om ons er echt druk om te maken 😀 We gaan dan ook wel zien of het een goed idee is of juist niet, om een taaltest te doen als je je niet echt fris voelt 🙂
Daarna hebben we nog 1 week met Carol en Graham te gaan, dus misschien ga ik wel gewoon even aan de slag met Graham om te kijken wat we nog af kunnen ronden aan projecten – zoals een kantoor onder ons huis.

En een cadeautje van ons aan de gemeenschap. Een buiten-telefoonoplaadpunt voor algemeen gebruik.

Nu de verjaardag erop zit, gaan we weer nadenken over de vakantie. Oscar heeft heel veel zin om naar Madang te gaan om op het strand te spelen. Toen we 5 maanden geleden terugkwamen, moesten we een nacht in Madang doorbrengen omdat we door het slechte weer niet naar Goroka konden vliegen. Het was zo leuk om op het strand kuilen te graven en dammen te bouwen dat we er veel zin in hebben om dat weer te gaan doen 🙂

Categorieën: Dutch

0 reacties

Geef een reactie