Wat een week. Ik was drie dagen gevloerd door een maagvirusje, dus moest Gerdine de zaak draaiend houden. Ze voelde zich ook even niet zo lekker, maar werd niet echt ziek – alleen maar supermoe van het zorgen dat alles bleef draaien terwijl ik lag te slapen.

Hij mag tenminste heel veel filmpjes kijken

Toen begon Oscar in het weekend te spugen. Alles wat we hem gaven kwam er weer uit. Het arme ventje had koorts, was uitgeput en wist niet zo goed wat er gebeurde! Hij wilde nog steeds op de kussens springen en rondrennen, maar hij begreep nog niet dat hij ziek was en moest uitrusten. Toen hij in één nacht drie keer zijn hele bed ondergespuugd had, waren we de volgende dag alle drie erg moe.

Intussen waren we druk bezig om te regelen dat een meisje van twee jaar naar het ziekenhuis kon worden gevlogen, arm kind. Op woensdag kwamen haar ouders langs zodat we naar haar konden kijken. Een zweer onder haar oksel was opengebroken en ik had nog nooit zoiets gezien. Het was alsof de borstholte van het meisje als een drukstripzakje openstond. Ik zou de geur graag willen vergeten. We vonden het erg fijn dat de ouders het ermee eens waren dat ze zo snel mogelijk naar het ziekenhuis moest, en dat was op de boodschappenvlucht van maandag.

De brandwond verzorgen

De heli was in de buurt en bracht zendelingen terug naar Goroka. We konden moeder, vader en kleintje naar Madang laten brengen voor slechts $800; de vlucht zou dan omvliegen om ze daar af te zetten. We vroegen de ouders om K200 te betalen (wat ongeveer een kwart is van de $200) en betaalden allemaal ook een kwart. Dat symbolische bedrag kan door de familie worden opgehoest in een noodsituatie en zorgt ervoor dat niet jan en alleman om een lift naar de stad gaat vragen.

Ze gingen weer naar hun dorp en wij begonnen te bidden. Bidden dat het allemaal zou lukken met de vlucht, dat de familie hier op tijd weer zou zijn en het geld mee zou nemen en dat het goed weer zou zijn. We waren ontzettend blij dat alles precies in elkaar paste en de familie naar het ziekenhuis gebracht is.

Daarnaast zijn we (tot gisteren) bezig geweest met het schoonmaken en (her)verbinden van een jongetje van 2 dat in een vuur was gevallen en zijn handje had verbrand. Toen we het in eerste instantie zagen, raakten we allemaal een beetje in paniek, want het zag er verkoold uit. We leerden wat van de cultuur. Een geneeswijze hier in de jungle is om het sap van de kapiakboom te mengen met houtskool en dat op de brandwond aan te brengen. Toen we dat er allemaal afgewassen hadden, zagen we dat het wel een lelijke brandwond was, maar dat hij niet naar het ziekenhuis hoefde, Waren wij even geschrokken toen we een verkoolde arm te zien kregen!

Ziekte, uitputting en medische noodgevallen. Poeh. Nou ja, de helikopter bracht ons tenminste wel kaas en appels. Ons dieet van crackers en bonen werd een beetje flauw. We hadden onze laatste blokjes chocola al op terwijl we op de nieuwe chocoladerepen wachtten die ook mee zouden komen. Oeps, die zaten er niet bij 🙂 In plaats daarvan kregen Philip en Natalie 17 kilo ingevroren bessen en nu moeten we een maand afkicken van chocola. Maar de kaas zat er wel bij, we kunnen pizza maken!

Boodschappendag = pak wat dozen en blikjes voor jezelf-dag

Doordat ik ziek was geweest, was ik uit mijn ritme en het viel niet mee om weer met taal aan de slag te gaan. En toen werd Oscar ziek en kregen we die medische noodgevallen en was ik weer uit mijn ritme. Het wordt tijd voor vakantie! Nog 4 weken voor we naar Goroka gaan om er even uit te zijn, ik kan bijna niet wachten!
We hebben nog een paar dagen rustig aan gedaan nadat we ziek waren geweest om even op adem te komen. Philip en ik hebben zelfs een ochtend vrij genomen om twee potjes Age of Empires te spelen en het staat 1-1. We wachten nog tot we revanche kunnen nemen.

1-1. Ik heb zin om alle verantwoordelijkheden te laten voor wat ze zijn en het derde potje te spelen.

Ik moet gelukkig wel zeggen dat nu ik ga zitten om mijn volgende taalstap te plannen, ik mijn nieuwsgierigheid en energie voel terugkomen. Hoe maken ze de patronen op de buitenmuren van hun huizen? Kan ik een gesprek over het weer voeren nu ik het woord voor wolk ken? Hoe ‘geef’ je iets aan iemand en hoe ‘leen’je het: zijn daar verschillende woorden voor? Zou ik zo veel woorden bij elkaar kunnen schrapen dat ik een potje volleybal kan beginnen? Hebben ze huwelijksceremonies en hoe werkt dat? Ik zou ook wel weer eens het spelletje ‘Steve beschrijft een dier uit het babyboek en jij wijst aan welke hij bedoelt’ willen spelen. Dat is een soort goudmijn voor nieuwe bijvoeglijk naamwoorden.

Categorieën: Dutch

0 reacties

Geef een reactie