Een week geleden hebben we Kovol verlaten voor een korte vakantie in ons zendingscentrum in Goroka. We hebben geleerd dat we een extra week moeten toevoegen aan de periode dat we weg zijn – er zijn altijd boodschappen en klusjes te doen. Nu begint onze twee weken durende vakantie. Het in Goroka zijn alleen al is zo ontspannend, de intensiteit en de verwachtingen zijn weggevallen. 🙂

Er even uit zijn geeft ook een kans om wat perspectief te krijgen op het leven in de bush. Hier zijn 5 dingen waar we de afgelopen week extra van genoten hebben:

 1. Matrassen
  Door het slapen op een echt matras is onze slaapkwaliteit naar een nieuw niveau getild. Diepere slaap, heerlijk comfort. 🙂
  In Kovol slapen we op schuimmatrasjes van 8 cm dik op een multiplex bed. Het is niet verkeerd, maar als je een zijslaper bent zoals ik, voel je wel je heupbotten op het hout. Matrassen zijn zwaar en moeilijk op te vouwen en het werd een beetje te gek om een heli te laten komen met alleen een tweepersoons matras erin!
  Ons schuimmatras was goedkoop, licht en makkelijk te vervoeren – en het is zoals het in Kovol gaat; sommige gezinnen hebben er een. De meesten slapen op een plastic zeil (om de harde wind tegen te houden die tussen de vloerplanken door komt) op een harde ondergrond.
  Ik probeer Gerdine nog te overtuigen om nog een matrasje van 8 cm te bestellen, zodat we op twee lagen schuim kunnen slapen – maar op moment ziet Gerdine dat als decadente luxe.
 2. Een stevig huis
  We zijn blij met ons huis in Kovol (als je hem gemist hebt, kun je de rondleiding nog bekijken: https://reachkovol.com/2020/07/stanley-house-tour/), we hebben het zelf ontworpen.
  Maar het wiebelt wel een beetje. Meestal merk je het niet, maar als ik lig met een boek en Gerdine loopt rond, dan kan ik bij iedere stap mijn bed voelen bewegen en mijn boek doet vrolijk mee.
  Het is fijn om in een stevig huis te zijn. Vakantie is nu eenmaal hangen en boeken lezen, en ik vind het heerlijk dat ik niet het gevoel heb dat ik in de bus zit te lezen als Gerdine rondloopt!


 3. Fruit en groente
  We weten nog dat we de markt in Goroka nogal een belevenis vonden toen we hier net waren. We moesten nog wennen aan het geld, bedenken hoe we in he Tok Pisin met de verkopers zouden praten en we waren superalert op zakkenrollers en criminelen. Het was cultureel flink aanpassen.
  Na 4 maanden in de bush was het zien van de markt een hele andere ervaring, we stonden met open mond te kijken naar de hoeveelheid beschikbare producten. We gaven ontzettend veel geld uit – meloenen, ananassen, passievrucht, aardbeien, granadilla’s – we hebben ze allemaal meegenomen!
  Iedereen was zo netjes gekleed, vrolijk en behulpzaam. “Geweldig, wat een luxe,” dachten wij – wat niet echt hetzelfde is als wat we dachten toen we 4 jaar geleden aankwamen en onze gedachten beter konden samenvatten als ‘wat een armoede’ (al helpt het wel dat we in het droge seizoen zitten, in het regenseizoen maakt de modder het veel minder mooi!). We genieten ten volle van fruitsalades, yoghurt met aardbeien – als het maar geen taro is, daar hebben we onze buik een beetje vol van! 4. De Lapilo bibliotheek
  Oscar houdt van boekjes lezen, steeds hetzelfde boekje, en dan nog een keer – en dat is prima, want dat hebben we in ons huis! Wij houden echter wel van een beetje variatie en de thuisonderwijsbibliotheek in Lapilo is dus een echte traktatie. Nieuwe boeken voor de vakantie! Nieuwe boeken om mee naar de bush te nemen voor als we teruggaan.
  Oscar is dol op NIeuwsgierig Aapje dus het was leuk dat we er daar nog een paar van vonden – maar de oudere zijn echt een beetje anders dan de recente, die wij gelezen hebben 🙂
  Jungle Boek is een van de nieuwe favorieten, met name omdat er ook een film bij zit waar Oscar graag naar kijkt.
  Bibliotheken zijn GEWELDIG, en we hadden die 4 maanden in de jungle nodig, waar er helemaal geen boeken zijn, om ons dat weer eens te realiseren.
 5. Praten met mensen die het allemaal al eens meegemaakt hebben
  In Lapilo en Sobega zitten heel veel zendelingen die exact hetzelfde proces hebben doorgemaakt waar wij nu doorheen gaan. In Kovol heb ik al heel vaak gedacht ‘er zijn waarschijnlijk heel veel manieren om minder stressvol door het leven te gaan’, ik voelde me overbelast, moe, onprettig en niet klaar voor mijn werk. Het lastige is dat we dat niet kunnen delen met de Kovolmensen – ze zouden het niet begrijpen. We wonen immers in een droomhuis met alles wat we nodig hebben, wij leven hun droom met ongelooflijke luxe en comfort.
  Zij voelen zich op hun plek in hun eigen taal, bij hun eigen familie en weten niet hoe zwaar het is om die achter te laten en een nieuwe taal en cultuur te gaan leren.
  Het is zo verfrissend om gewoon te kunnen zitten en met andere zendelingen te kunnen praten die het zich kunnen voorstellen en ons steunen.
  We genieten dus van onze vakantie (zo veel als lukt met een peuter) en we zijn blij verrast door alles wat we zien en waar we van genieten!

Oscar vermaakt zich ook prima:

Categorieën: Dutch

0 reacties

Geef een reactie