Volgens Plan A zouden we begin juni naar Kovol gaan om te beginnen met frezen. Het onderhoud van de helikopter zette ons op twee maanden achterstand en dat is maar goed ook – onze kettingzagen zijn zojuist gearriveerd!

Natuurlijk moesten we eerst uitvechten wie er met de grote kettingzaag op de foto mocht

We hebben een gloednieuwe Stihl MS880 Magnum en MS391Farmboss die voor ons bomen moeten gaan neerhalen en planken moeten gaan maken van de stammen. Het zijn allebei bakbeesten, die alles aan zouden moeten kunnen wat we voor ze neergooien.

De Magnum weegt zo’n 16kg en er zit een vaste handgreep aan, waardoor hij nogal lastig is om mee te werken, maar goed, je hebt wat kracht nodig voor de klus die wij gaan doen. De Farmboss is een krachtige middenmaat zaag, die veel handiger in het gebruik is.

Gloednieuwe kettingzagen zijn prachtig om naar te kijken. Zo schoon, de kettingen zo mooi gesmeerd en scherp, maar tegen dat wij ermee klaar zijn, zullen ze er goed gebruikt uitzien. We verwachten zo’n 8 weken (of meer) fulltime met ze aan de slag te zijn. Het wordt nog een uitdaging om ze goed gesmeerd te houden tijdens onze freesklussen. We bidden dat de Heer ons en onze zagen in goede conditie houdt, ondanks de vochtige en eenzame omgeving van de bergen waar we aan het werk zullen zijn.

We vinden het ook heel fijn dat de vader van Rhett ons komt helpen bij onze frees- en bouwklussen. Vele handen maken licht werk, en hoewel drie personen bij elkaar niet zo heel veel handen hebben, zijn we toch heel blij dat er iemand is die met ons meezweet en ook eens op zijn hoofd krabt bij de vele onvermijdelijke problemen, tegenslagen en onvoorziene omstandigheden die we de komende maanden op ons pad zullen krijgen.

Oscar bedenkt welke hij voor zijn verjaardag wil

Op 5 augustus vliegen we terug naar Kovol met deze zagen, brandstof en gereedschap. Het worden twee weken van non-stop kettingzagen gebruiken, zo’n 10 uur per dag, op een houten vloer slapen, tarosoep eten, nul privacy hebben, dezelfde kleren dragen en verschrikkelijk stinken.

Hoe graag ik ook zou willen doorspoelen naar het moment dat de klus geklaard is en al het zweet en alle frustratie zou willen overslaan, toch is het een essentieel onderdeel van onze kerkplanting. Niet alleen omdat we erdoor het hout in handen krijgen dat we nodig hebben om onze huizen te bouwen, maar ook omdat het de cargocultgedachte ondermijnt; we kunnen laten zien dat rijke zendelingen niet als bij toverslag allerlei materiële goederen ontvangen; we moeten er net zo hard voor werken en zweten als ieder ander.

Categorieën: Dutch

0 reacties

Geef een reactie